Sunday, April 21, 2013

Deman Pilihan Raya

Assalamualaikum...dekat-dekat nak mengundi ni, macam-macam kempen pari, masing-masing kempen parti masing-masing...aku rasa inikalilah (chewah)  pilihan raya yang paling wow sekali..hahah apa yang wownya yer.. pilihanraya yer lah paling lambat sekali PM umumkan tarikh pilihan raya..huhu dasyatkan :) Ok-Ok aku tak nak bercerita pasal itu..minggu lepas ada meeting kat kemaman, macam biasalah, adat menumpang kene ikut orang lah kan, lepas ajer meeting lepak kat kedai dengan kawan-kawan,  meeting untuk kali ke 2 di kedai kopi, dalam duk asyik meeting tu tetiba kawan aku pangil aku, dan tunjukkan pada sebuah van yang ada bendera parti,  aku cakap baguslah :) sambil tersenyum..Antara ramai-ramai masa duk meeting tu, ada sorang mamak ni duk  tanya aku parti mana? ehem-ehem..masa tu, semua duk pandang aku dan tunggu jawapan aku, huhh...dasyat tul soalan dia kali ni...saya nak parti yang membangun bersama islam , sambil menghadiakan senyum pada semua orang...lepas je aku cakap macam tu, semua diam..tak cakap apa-apa...ada aku kisah...kawan aku duk runsing pasal keje, disebabkan aku kerja kontrak dibawah kerajaan pusat, semua dah cuak, jika Terengganu di perintah oleh pembangkang maka diaorg cakap tak der dah keje kita nanti...bab ni paling aku rasa nak marah sekali..hello..hello...hishhh kamu ni pasal apa, siapa yang bagi kamu rezeki? kerajaan Allah atau Kerajaan Manusia...Rezeki Allah melangit tinggi, tugas kita usaha, Man Ja Da, Wa Ja Da, siapa yang berusaha maka akan dapat hasilnya, iktikad kita mesti betul, tak kira siapa yang perintah, Jodoh, Rezeki semua sudah di tentukan Allah sejak kita 4 bulan dalam kandungan lagi..sedangkan cacing dalam tanah boleh hidup, ni kita manusia..Ingatlah kerajaan Allah yang paling berkuasa :)

Thursday, January 31, 2013

Selamat Hari Lahir

Allah selamatkan saya
Allah selamatkan saya
Allah selamatkan saya
Allah selamatkan saya
InsyaAllah...aminnn


Assalamualaikum..Alhamdulillah  Syukur padaNYA kerana masih di beri peluang untuk bernafas dimuka bumi ini,  5 hari lepas umur aku telah meningkat satu angka...peringatan untuk diri ini, apabila meninkat umur, maka makin dekat kita dengan kematian kan...Terima kasih pada sahabat-sahabat yang mendoakan diri ini, terima kasih banyak-banyak mudah-mudahan allah memelihara diri ini zahir dan batin dari kejahatan manusia dan syaitan serta berjaya dunia dan akhirat..insyaAllah amin..kepada adikku yang wish akak will become a good muslimah daughter and sister, ..insyaAllah..aminn..mohon doa kalian juga, thanks kepada sahabat yang mendoakan diri ini semoga perjalanan hidup ku dipermudahkan, segala dugaan dapat ditempuhi demi kejayaan dunia dan akhirat..dilimpahkan rezeki yang halal, nikmat kesihatan yang baik, kecantikkan yang sempurna, kebahagian yang berpanjanga dan keimanan yang tak pernah lekang dihati, terima kasih banyak-banyak sahabat..sayang kamu dunia dan akhirat..insyaAllah.

Ya Allah, 5 hari lepas adalah ulang tahun kelahiranku. Sudah 26 tahun aku bernaung di bawah langitMu Ya Allah. Belum pun terasa menjadi hambaMu yang sebenar. Masih berpura-pura. Alangkah alpa dan berdosanya aku. Apakah sisa umurku masih panjang? Atau, hanya seketika lagi? Aku tidak pasti.


Ketika ramai teman mengucapkan selamat panjang umur, hakikatnya umurku semakin pendek. Bukankah tarikh mati setiap insan sudah ditetapkan? Dan hari ini, esok dan lusa aku menapak lagi...semakin hampir pada tarikh kematian yang dijanjikan. Duhai, tertipunya aku ketika menerima ucapan selamat hari lahir...selamat pulakah hari matiku?

Aku belum bersedia untuk bertemuMu Ya Allah. Walaupun aku tahu, siapalah aku untuk menyatakan tidak dan tunggu. Ya Allah, segala kekuatan hanya padaMu jua. Kau yang Maha Tahu apa yang terbaik buat diriku. Aku merayu padaMu Ya Allah, pada tarikh ini...untuk mengemis keampunanMu dengan tangan yang berdosa, dengan hati yang tercela. Jika tidak mengenangkan yang Engkau Maha Pengampun, aku tidak akan datang Ya Allah. Rasa malu dan hina untuk meminta. Apakah aku diterima?

Ya Allah, pada hari ini, ku pinta leraikanlah segala kekusutan di fikiranku. Mohon dijinakkan nafsu liarku. Tenangkanlah gelojak hati ini. Wahai Yang Maha Adil, kutiplah aku untuk menumpang sekalipun di pinggir rahmatMu. Walau sering aku lupa, namun aku sentiasa mendamba.

Aku kembara telah jauh, namun kolam hatiku kian keruh. Beban bertambah berat, diriku kian penat. Urusan kian payah, jiwa semakin gundah. Justeru mudah-mudahan di hari lahirku ini aku akan 'dilahirkan' semula. Lahir sebagai insan yang sentiasa mengingatiMu. Yang mampu hidup antara kekangan takut dan lingkungan harap. Takut, kalau-kalau dimurkai. Harap, minta-minta diampuni.

Buat sahabat, teman dan kenalan, terima kasih di atas ingatan kalian. Pada yang jauh, maafkanku kerana gagal mendekat. Pada yang hampir, maaf kerana tidak pandai membelai. Akhirnya, terimalah secebis kata (mungkin ini pun masih dari terowong jiwaku yang gelap gelita)

"Dalam kehidupan ini, kerap kali yang kita lihat sebagai satu pengakhiran rupa-rupanya adalah suatu permulaan yang baru"

Mudah-mudahan, ini adalah permulaan yang baik. Ameen Ya Rabbal 'Alamin~

*dipetik dan diubahsuai dari Nota 'Monolog Hari Jadiku' dari buku 'Di Mana Dia di Hatiku?' oleh Ustaz Pahrol Mat Juoi <3 font="">

Sunday, January 13, 2013

Jangan Kita Menyesal Bila Ibu...

Assalamualaikum, tadi  kawan aku cerita pasal mak dia, tetiba aku rasa tersentuh..bayangkan bila semua anakya sudah berjaya, punyai kerjaya, sudah berkahwin, punyai kehidupan masing-masing, mak ayah sering dilupakan..ok meh aku cerita sedikit kisahnya, tadi kawanku cerita pasal maknya,  aku sempat lagi bertanya pada kawan aku tu, siapa yang ada dirumahnya sekarang yang jaga mak dia, dia jawab tiada siapa yang jaga, dan aku bertanya lagi, dah sebelum ni kalau duk umah adik, siapa yang jaga ? dia jawab tak ada siapa yang jaga..  bayangkan mak yang dalam keadaan lumpuh duduk umah sorang-sorang di rumah, tanpa siapa yang mengawasinya, dah lah mak tak boleh berjalan, macam mana nak makan, nak pergi tandas, nak ambik wuduk..bayangkan macam mana sekarang bila kita letakkan diri kita pada tempat emaknya sekarang...sedih memang tentu sekali, dan tidak dapat dinafikan lagi kan, cuba kita renung semuala, masa kita kecil, masa kita sakit,bilakita sedih, bila kita ada problem, maklah orang yang awal-awal kita cari kan,  mak ayah kita masih boleh membesarkan anak-anaknya,  tapi anaknya? boleh kah menjaga emaknya yang sorang ini? kita mungkin bukan terbaik, tapi kita berusaha untuk menjadi terbaik dikalangan yang terbaik, ingatlah bila mata ibu mu telah tertutup, maka hilanglah satu keberkatan dalam hidupmu iaitu doa, bertapa dasyat doa ibu bukan? ..jum sesama kita berdoa supaya dapat menjadi anak yang soleh dan solehah..

Thursday, January 3, 2013

Kene Tahan Lagi

Assalamualaikum..hari ni aku ditahan lagi? haishh apa yang duk mengarut2 ni..tahan apa n siapa yang tahan...:) alkisahnya bermulalah sebuah cerita yang bosan..huhuhuk..aku kene tahan polis la :) kali ni dah kali ke 3 ditahan polis semasa aku yang bawa kereta, masa first dulu2 time nak pergi kenduri di kemaman bersama 4 orang ratu cantik iaitu sahabat dunia akhirat..insyaAllah aminn...masa tu gerak 2 buah kereta kalau tak silap, kawan aku yang bawa lepas plak..aik time aku yang bawa, polis tuh suruh aku ketepi..huhu ..aku ni kalut skit bila time aku yang pandu kereta, then di tahan plak..macam mana tak kalut..Polis tu minta lesen memandu dan IC..cari punya cari tak jumpa(time tgh kalut) last2 anim yang tolong aku carikan IC dan Lesen ..hehe akhirnya lepas, eleh saje je buat orang takut..saya tak takut sebab tak silap..cuma nerves je...naper entah..huhu sabo jer la..second time masa nak balik lunch dengan adik, aku plak time tuh boleh plak tak bawa handbag hari tu..last-last polis tu mintak IC dengan Lesen,dengan slumber cakap aku tertinggal kat sekolah..hehe dia suruh aku pergi balik ambik, dia tunggu..urm..dengan kerajinan tahap maksima..pergilah aku ambik IC dengan Lesen..siap abg polis tu pesan lagi, lain kali jangan tertinggal erk:) ok fine sebab tu memang salah aku kan..ok..then untuk yang  ke... aku ditahan lagi oleh  abg polis yang sama, haishh, soalan yang sama, tapi kali ni dia mintak Lesen jer, saya nak tengok lesen awak..ok jap erk..tp aku ni kalut skit, cari-cari tak jumpa..haishh biar betul..pelik kalau tak ada,aku tengok kerete lain bersusun kat belakang..en saya ketepi dulu boleh, sebab ramai da kat belakang tuh..ok2 awak ketepi dulu..aku tengok dari cermin belakang..haishh abg polis ni..mana aci..dengan aku mintak lesen , dengan kereta belakang, boleh plak buat tak tahu, tak silap aku kereta depan aku pun tadi, dia just tgk road tax je..tak per sabo-sabo..bila aku dah jumpa Lesen  dah, aku tunjuk-tunjuk kat dia..warg lega skit..dia tanya aku dari mane? aku cakap dari sekolah..dia plak tak dengar..apa dari sungai? haishh nak pergi sungai buat aper..aper dah..last-last boleh plak cakap kat aku, hari tu saya tahan awak gak kan, awak tertinggal beg..haishh boleh plak ingat..aku tau la time aku kalut memang muka aku memang macam orang bersalah..even tak buat salah pun, moral of the storynyer..jangan lupa bawa IC dan Lesen apabila anda berada di jalan raya, lagi satu jangan kalut-kalut..kenkadang kita tak salah, tapi bila kita kalut dia ingat kita yang bersalah...

Tuesday, December 18, 2012

Kaya Dunia Kaya Akhirat

Assalamualaikum, baru-baru ni berkesempatan mendengar ceramah Hijrah yang bertajuk Kaya dunia, Kaya Akhirat disampaikan oleh Ustaz Haslim Bahrim, Ustaz Jamaluddin dan Ustaz saiful Bahri..bertempat di sekolah Agama Darul Bayam, Paka..Nak share serba sikit, semoga sama-sama kita dapat manfaat..

Kita sekarang ni berapa di alam yang ke 3, apa yang dimaksudkan dengan alam yang ke 3 ni..jum kita review  balik ---> Alam roh-----> Alam Rahim ----> Alam Dunia(Ni lah kita sekarang..berada di alam dunia) ----> Alam Barzah(setelah kita meninggal, bila dah jadi mayat) ----> Alam Masyar ----> Syurga/Neraka( last sekali dah, samada kita di syurga atau neraka)

Apa yang Dimaksudkan dengan adil..Adil adalah meletakkan sesuatu pada haknya, bukan semata kaya dinar, kaya harta benda, kaya tanah, kaya saham, kaya anak, tapi kalau kaya jiwa itu adalah sebenar-benarnya, kalau kita cakap kita adalah paling kaya, jangan lupa Karun lagi kaya , Firaun yang anggap dirinya tuhan sebab terlalu kaya, sampai lupa ALLAH yang memiliki semuanya yang ada dibumi ini, ingat tak lagu  Semua Allah Punya – Iwan Syahman
Lihatlah gunung yang tinggi
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah pantai yang indah
Subhanallah itu Allah yang punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya

Lihatlah burung yang terbang
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah bunga yang mekar
Subhanallah itu Allah yang punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Kau dengar bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Dari itu janganlah sombong
Janganlah riak serta irihati
Dunia hanya pinjaman sementara
Akhirnya kembali kepada Nya
Lihatlah gunung yang tinggi
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah pantai yang indah
Subhanallah itu Allah yang punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Kau dengar bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Dari itu janganlah sombong
Janganlah riak serta irihati
Dunia hanya pinjaman sementara
Akhirnya kembali kepada Nya 
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Kau dengar bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Yang kita cari adalah keredhaan Allah, bukan pujian dari manusia, dan orang yang kaya dunia dan akhirat adalah orang yang bertakwa.
Apa yang kita telah sediakan untuk bawa bekalan kita Allah kelak. Allah pesan takutlah kamu kepada Allah.Alllah tahu apa yang kita telah lakukan di buumi ini, Apa yang paling kita takut adalah, Memang kita kaya dunia tapi kelak papa di akhirat..minta-minta dijauhkan..
Sesiapa yang berhijrah di jalan Allah  iaitu menegakkan agama islam, ia pasti akan dapat tempat yang lebih baik.Allah tak janji hari ini kita usha, esok dapat terus, ingat tak kata-kata hikmah ni Allah tak pernah janjikan langit selalu biru, jalan hidup tanpa batu, matahari tanpa hujan, kebahagiaan tanpa kesedihan, kejayaan tanpa perjuangan. Tapi Allah janjikan kemudahan bersama kesulitan, rahmat dalam ujian, ganjaran buat kesabaran, keteguhan dalam perjuangan. Siapa berusaha, dia akan berjaya. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)
Jangan sampai kita kaya dunia tapi kita muflis di akhirat..Dari Abu Hurairah ra., bahawa Nabi saw., bersabda: “Tahukah kamu siapakah dia orang Muflis?” Sahabat-sahabat Baginda menjawab:  “Orang Muflis di antara kami, ya Rasulullah ialah orang yang tidak ada wang ringgit dan tidak ada harta benda;”Nabi saw., bersabda: “Sebenarnya orang Muflis dari kalangan umatku ialah orang yang datang pada hari qiamat membawa sembahyang, puasa dan zakat,  sedang datangnya itu dengan kesalahan memaki hamun orang ini dan menuduh orang itu memakan harta orang ini, menumpah darah orang itu, dan juga memukul orang; maka akan diambil dari amal kebajikannya serta diberi kepada orang ini dan orang itu; kemudian kiranya habis amal kebajikannya sebelum habis dibayar kesalahan-kesalahan yang ditanggungnya, akan diambil pula dari kesalahan-kesalahan orang yang dianiayakan serta ditimpakan ke atasnya, kemudian ia dihumbankan ke dalam Neraka.” (Muslim dan Tirmizi)


Monday, November 26, 2012

Aurat Wanita Dari Al-Quran Dan Hadis



1. Bulu Kening
-Menurut Bukhari, "Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening." Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.


2. Kaki (tumit kaki)
-"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." (An-Nur: 31)
Keterangan: Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki.


3. Wangian
-"Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina." (Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban).


4. Dada
-"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. " (An-Nur : 31)


5. Gigi
-'Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya.' (Riwayat At-Thabrani)
-"Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang mengubah ciptaan Allah"(Riwayat Bukhari dan Muslim).


6. Muka dan Tangan
-Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: 'Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." (Riwayat Muslim dan Bukhari).


7. Tangan
-"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya"(Riwayat At Tabrani dan Baihaqi).


8. Mata
-"Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pandangannya." (An Nur : 31).

-Sabda Nabi SAW, "Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama, pandangan seterusnya tidak dibenarkan." (Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi).


9. Mulut (suara)
-"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik."( Al Ahzab: 32).

-Sabda Rasulullah saw, "Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi." (Riwayat Ibn Majah).


10. Kemaluan
-"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. "(An Nur : 31).

-"Apabila seorang perempuan itu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya." (Riwayat Al Bazzar).

-"Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah." (Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah).


11. Pakaian
-"Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah).

-"Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." (Riwayat Bukhari dan Muslim). Keterangan: Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

-"Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuan mu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Al Ahzab : 59).


12. Rambut
-"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Sunday, November 25, 2012

Balik Kg Naik Bas

Tajuk tak ada kene mengene dengan isinya..huhu saje je buat tajuk macam tuh :)Tadi semantara nak tunggu adik naik bas..sempat berbual dengan abah, adik dan mak.. berbual pasal naik bas..tu  yang cakap kat abah tadi,  abah  nak tulis pasal abah la kat dalam blog..hehe abah senyum ajer. Bas bukan Baz..so kene paham ..huhu sebab kenkadang orang silap panggil..nak panggil baz, tapi dipanggilnya bas..nak panggil bas di panggilnya baz..confius dah mane satu..tapi pernah dulu masa time belajar, nak balik ke asrama..ada sorang budak tu pangil baz..baz..bila aku berpaling..dia cakap bukan panggil ko..aku panggil bas ..ada ke pangill bas..macamlah bas tu boleh bercakap kan....dan diaorang ketawa sampai tak ingat dunia..huh ada jugak orang macam tu kan..ok bukan nak citer bas ke baz...opsss ada2 nak citer... tetiba je teringat...pernah naik bas..bawa banyak barang, barang mak banyak...last-last pakcik tu cakap ni bas bukan lori..haishh macam lah tak kenal bas dengan lori..huh..baik punya perli pakcik..pakcik memang terbaik :) dah namanya bas kan lah tak dapat nak beza bas dengan lori....plak tuh bas tak ada limit pun nak bawa barang banyak mana, kecuali  law dia da tetapkan hanya boleh bawa berapa beg ke, berapa kg ke..nak bawa satu bas pon boleh..huhu..ok-ok bukan nak cerita pasal ni pun..tadi masa adik aku nak naik bas balik ke tempat belajar,  orang yang akan paling sibuk adalah abah :) seyes dari dulu masa aku t nak balik belajar pun..abah lah orang yang paling sibuk..sibuk yang macam mana..jangan disalah ertikan :) abah la yang akan tanya awal-awal lagi, barang mana yang belum packing..da siap semua barang ke belum..dan yang paling penting abah akan hantar sejam paling awal..huhu kata abah biar kita yang tunggu bas..jangan baz yang tunggu kita..huhu..ada 2 maksud tuh....of cos la kalau baz yang tunggu memang dapat naik..tapi kalau bas yang tunggu baz...comfirm2 bas akan meninggalkan baz..huhu..bagi pening sikit :) ok berbalik pada citer abah aku...abah nak antar adik satu jam awal kot..huhu..tempat yang adik nak naik bas tu, tak sampai 5 minit dari umah ..abah takut kiataorg windu umah..ofcos lah umah memang selalu tempat yang paling di rinduikan..tp bukan sebab tuh..cuma abah takut anak abah di tertinggal bas je..:)